proef draaien voor een onderzoek naar de effecten van Paardencoaching.

Vandaag hebben we in de kou en harde wind met drie ijslandse paardjes Paardencoaching gedaan. We hebben proefgedraaid met een draaiboek voor een onderzoek naar de effecten van paardencoaching.

Paardencoaching is een ervaringsgerichte methode waarbij paarden ingezet worden als spiegel van het gedrag en van de bewuste en onbewuste emoties van degene die gecoached wordt. Issus van diegenen worden in no time zichtbaar omdat het paard reageert zoals het doet, zonder verborgen agenda, en heel direct. Bv. als je je niet echt verbindt met het paard, verliest het zijn interesse en gaat lekker grazen! Veel coachees proberen dan onder hun faalgevoel uit te komen door het gebeuren te rationaliseren: ja, ze vinden eten natuurlijk interssanter dan wat dan ook. Gevoelsmatig gebeuren echter allerlei dingen bij de coachees: teleurstelling, gevoel afgewezen te worden etc. Zichtbaar wordt hoe zij daar dan weer mee omgaan. De spiegel is: hoe houdt ik mezelf in een verbinding met mezelf, hoe houd ik mij gefocussed?

Wat is het dat zo’n ontmoeting zo magisch maakt en dat velen zo onder de indruk raken van zo’n ontmoeting met een paard?

Volgens mij is het de ervaring van werkelijk contact, contact met je werkelijke zelf, het paard spiegelt wat je werkelijk bent! En als je het toe kunt laten kom je dus in contact met jezelf.

En dat is waar we eigenlijk ten diepste naar verlangen.