Vind je Vonk door te Kijken naar de Kudde

Je bent leider, van een groep mensen, en je gaat op training om meer te leren over authentiek leiderschap. Dit doe je omdat je behoefte hebt aan methoden om meer relaxed je werk te kunnen doen en er tegelijkertijd meer bevrediging uit te halen.

Zoals je het nu al jaren doet  gaat het goed, maar het wordt aan de ene kant misschien te comfortabel, beetje ingekakt.

Maar hoe op een niet al te oncomfortabele manier uit die comfortzone komen en je kussens genoeg op te schudden om weer fris aan te voelen. Kortom hoe krijg ik weer een vonkje om de spirit aan te steken, weer geinspireerd te kunnen werken.

Het vonkje komt, zo zei iemand in de training: “als je je eraan overgeeft: hoe meer je van jezelf er in geeft hoe meer je er uit krijgt”

Zo hebben meerdere groepsleden besloten om zich eraan over te geven, aan de diverse ervaringen die werden aangeboden in de training leiderschap m.b.v. paarden. Hen werd gevraagd hun eventuele scepsis opzij te schuiven en open en intuitief op zich af te laten komen wat de ervaringen hen zouden brengen.

Je moest jezelf openstellen, door stil te worden, minder te praten, door te vertragen: wachten zonder iets te gaan beinvloeden, totdat er iets je opvalt en je aandacht vraagt, dat wat je ziet ahw op je af laten komen ipv het te grijpen en onmiddellijk te willen begrijpen. Kijken zoals een paard kijkt, breed open om je heen gewaarzijn, zonder je te focussen en toch alert. Kijken naar een kudde paarden, die op het eerste gezicht niets doen, maar als je je openstelt, wacht, vertraagt, steeds meer laat zien, allemaal dingen waar we in ons gewone tempo allemaal overheen kijken en niet echt waarnemen.

Pas na de hele oefening werd er over gesproken en gekeken wat datgene wat je geobserveerd hebt voor betekenis heeft in je eigen functioneren.

Als je dan plotseling ziet wat je eerst niet zien kon omdat je vanuit de ingeslepen groef niet meer over het randje kon kijken, dan word je een beetje warm, hé, daar is iets interessants! Door de rust, van de kudde en de waarneming die steeds intenser wordt zie je meer en meer de spiegel van jezelf, hoe je die kudde langzamerhand kan zien, maakt duidelijk wat je niet meer in jezelf zag, wat je blinde vlek is en wat blijkt nu? Juist: in jouw eigen blinde vlek zat jouw vonk!